Президентът Румен Радев определи въпроса  дали България ще арестува руския

...
Президентът Румен Радев определи въпроса  дали България ще арестува руския
Коментари Харесай

Румен Радев определи въпросът дали ще арестуваме Путин, ако дойде в България, за безсмислен

Президентът Румен Радев дефинира въпроса  дали България ще арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че влезе на наша територия, като неправилен.  Миналата седмица Международният углавен съд в Хага издаде заповед за ареста на съветския водач.
Прочетете още
" Първо, вие знаете, че връзките сега сред страните членки на Европейски Съюз и Русия не са такива, че да допускат посещаване на президента на Руската федерация. Така, че въпросът ви все още е неправилен ",каза президентът Румен Радев след края на Европейския съвет в Брюксел.

Лидерите на Европейския съюз реализираха съглашение за обезпечаването на 1 милион снаряда за Украйна.  Тази нощ в заключенията евролидерите написаха, че Европейски Съюз и страните членки усилват напъните си за належащите военноотбранителни потребности на Украйна и приветства съглашението за незабавна доставка на муниции и активизиране на уместно финансиране посредством Европейския механизъм за поддръжка на мира.

„ 17 страни поддържат съглашението за обезпечаване на 1 милион 155-милиметрови снаряди за Украйна, а 10 страни не го поддържат. България не е измежду страните, които поръчват снаряди за Украйна ”, сподели Радев.

„ България подкрепя европейския механизъм за подсилване на мира. С него ще модернизираме нашата отбранителна промишленост, тъй че да отговаряме на актуалните условия за по-голям потенциал. Но за доставката на 1 млн. снаряда за Украйна във вчерашното умозаключение категорично е записано, че това би трябвало да става в сходство със характерните особености в политиката за сигурност и защита на всяка страна членка. Текстът е записан, тъй като преди този Съвет имаше Съвет на министрите. България не е част от тази самодейност, дружно с още 9 страни. Няма по какъв начин да има общо решение. Която страна желае да се включи, подписва самостоятелно съглашение ”, разясни българският президент.

Втората тематика, която той засегна, бе за европомощ за защита на сухопътната ни граница, която тук-там е външна за Евросъюза. „ България получи цялостна поддръжка, висока оценка за защитата на външните граници. Приключват с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европомощта за защитата на български граници, която е приоритет. Очаквам от април да стартира осъществяването на тази помощ ”, сподели президентът Радев.

По думите му страната ни е получила високо самопризнание и оценка за всички начинания. „ Поставих един въпрос за нагнетения безценен газ – три пъти по-скъп от сегашните цени и неговото вадене значи ние да вдигнем цената на газа, който продаваме сега. Тази тематика ще бъде обект на разбори от страна на Европейска комисия ”, разясни българският президент пред медиите.

Относно целевата помощ от 56 млн. евро за селскостопанските производители на страните наоколо до Украйна, президентът сподели, че настояваме за по-голяма помощ от избраните 16 милиона евро. Заедно с Румъния, Унгария, Словакия, Полша желаеме тя да подхожда на вредите, които търпят нашите аграрни производители, съобщи Радев. Той посочи, че това ще бъде обект на съществено разглеждане в Европейски Съюз.

България и Румъния получават в допълнение финансово подкрепяне поради занижаване на цените на земеделските ни производители поради импорт от Украйна. „ Тези 16 милиона никога не могат да покрият вредите, които те търпят. Настояваме сумата да бъде доста по-голяма и да подхожда на вредите ”, сподели Радев.

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР